18/06/2025

5 κρυφά κόστη που πρέπει να υπολογίσεις πριν ξεκινήσεις ανακαίνιση

Κάθε ανακαίνιση έχει τα δικά της μυστικά, και δυστυχώς δεν είναι όλα ευχάριστα. Ύστερα από δεκαετίες στο χώρο, έχω δει ανθρώπους να ξεκινούν με έναν προϋπολογισμό και να καταλήγουν να ψάχνουν δάνειο για να τελειώσουν τη δουλειά. Ας δούμε τα πέντε πιο συχνά “κρυφά” κόστη που κανείς δεν σας λέει στην αρχή.

Πρώτον, οι εκπλήξεις κατά τη διάρκεια των εργασιών. Όταν αρχίζετε να σπάτε τοίχους και να βγάζετε παλιά πλακάκια, ανακαλύπτετε πράγματα που προτιμούσατε να μην ξέρετε. Παλιές υδραυλικές εγκαταστάσεις που χρειάζονται πλήρη αντικατάσταση, ηλεκτρικά καλώδια που κρέμονται με τη βοήθεια του Θεού, τοίχους που δεν είναι τόσο φέροντες όσο νόμιζαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες. Υπολογίστε πάντα 15-25% επιπλέον του αρχικού προϋπολογισμού για τέτοιες “εκπλήξεις”.

Δεύτερον, η προσωρινή στέγαση ή οι εναλλακτικές λύσεις. Αν ανακαινίζετε την κουζίνα, πού θα μαγειρεύετε για δύο μήνες; Αν ανακαινίζετε το μοναδικό μπάνιο του σπιτιού, πού θα κάνετε μπάνιο; Οι λύσεις κοστίζουν: από προσωρινές εγκαταστάσεις μέχρι φαγητό από έξω ή ακόμη και διαμονή σε ξενοδοχείο για κάποιες μέρες.

Τρίτον, οι νομικές απαιτήσεις και οι άδειες που ξεχνάμε. Πέρα από την άδεια ανακαίνισης, μπορεί να χρειαστείτε άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για τα υλικά, άδεια για τη σκαλωσιά αν το κτήριο έχει πρόβλημα πρόσβασης, ή ακόμη και ειδικές άδειες αν το κτήριο είναι διατηρητέο. Αυτά τα μικρά κόστη των 200-500 ευρώ το καθένα μαζεύονται γρήγορα.

Τέταρτον, η διαχείριση των απορριμμάτων και η καθαριότητα. Όταν λέμε ανακαίνιση, λέμε και τόνους μπάζων, παλιών υλικών και σκόνης. Η μεταφορά των μπάζων μπορεί να κοστίσει από 300 έως 800 ευρώ, ανάλογα με την ποσότητα και την περιοχή. Επίσης, η τελική καθαριότητα μετά τις εργασίες είναι κάτι που λίγοι υπολογίζουν, αλλά χρειάζεται ειδικό καθάρισμα που κοστίζει 200-400 ευρώ.

Πέμπτον, οι αυξήσεις τιμών κατά τη διάρκεια του έργου. Μια ανακαίνιση μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 6 μήνες, και σε αυτό το διάστημα οι τιμές των υλικών μπορεί να αλλάξουν. Ειδικά όταν υπάρχουν προβλήματα εφοδιασμού ή πληθωρισμός, μπορεί να ανακαλύψετε ότι το πλακάκι που είχατε επιλέξει έχει ακριβύνει κατά 20% μέχρι να έρθει η ώρα να το αγοράσετε.

Η λύση; Φτιάξτε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό και προσθέστε 25-30% buffer για απρόβλεπτα. Ναι, ακούγεται πολύ, αλλά είναι προτιμότερο να σας περισσέψουν χρήματα παρά να μείνετε με μισοτελειωμένη ανακαίνιση και άδειο τραπεζικό λογαριασμό.